Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η συνολική ρύθμιση για την ανακούφιση των δανειοληπτών


Απαιτείται συνδυασμός κριτηρίων για να υπαχθεί ο συνεπής δανειολήπτης στην ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται συνδυαστικά, είναι η μείωση και το ύψος των εισοδημάτων, το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Αυτό προβλέπει η ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

Το τελικό σχέδιο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και βαριά πάσχοντες που όμως είναι συνεπείς δανειολήπτες. Δηλαδή που δεν καταγράφουν καμία καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Τα δάνεια που θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση πρέπει να συνδέονται με την κύρια κατοικία, δηλαδή ενυπόθηκα στεγαστικά και καταναλωτικά και μπορούν να είναι περισσότερα από ένα.

 Σύμφωνα με την τοποθέτηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση δεν απευθύνεται σε όσους δανείστηκαν αλόγιστα, αλλά σε όσους μειώθηκε το εισόδημα τους.

Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η μείωση του εισοδήματος κατά 20% από το 2009, το ετήσιο οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να είναι μέχρι 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του ανεξόφλητου δανείου να φτάνει μέχρι τις 150.000 ευρώ και η αξία της κύριας κατοικίας να είναι μέχρι 180.000 ευρώ.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση για όσους δανειολήπτες πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, σημαίνει περίοδο χάριτος 4 ετών κατά τη διάρκεια των οποίων θα καταβάλλεται δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του καθαρού εισοδήματος.

Η δόση θα αφορά τόσο σε αποπληρωμή κεφαλαίου όσο και σε καταβολή τόκων με το επιτόκιο που είχε συμφωνήσει ο δανειολήπτης με την τράπεζα. Η δόση πάντως θα αυξομειώνεται ανάλογα με την μεταβολή των εισοδημάτων ενώ κάθε φορά που αυτά θα μεταβάλλονται ο δανειολήπτης θα έχει υποχρέωση να ενημερώνει την τράπεζα η οποία από την πλευρά της θα έχει το δικαίωμα να τον ελέγχει μία φορά το χρόνο.

Για νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι.

Για τους ανέργους όπου το μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα ανεργίας, η ρύθμιση προβλέπει μηδενικές καταβολές δόσεων για 6 μήνες, ενώ το κεφάλαιό του δεν θα τοκίζεται. Μετά τους 6 μήνες οι καταβολές μπορούν να παραμείνουν μηδενικές ωστόσο το κεφάλαιο θα τοκίζεται με χαμηλό όμως επιτόκιο ύψους 1,5%. Για τους μακροχρόνια ανέργους όσο τα εισοδήματα είναι μηδενικά, μηδενικές θα είναι και οι καταβολές αν όμως υπάρχουν άλλα εισοδήματα τότε ο άνεργος υπάγεται στα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Ευνοϊκότεροι είναι οι όροι υπαγωγής και για πολύτεκνους, τρίτεκνους και βαριά πάσχοντες με το εισοδηματικό κριτήριο να ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ.

Πηγή : eea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου